Han gör socker till konst

Blommor, hus, djur och flygplatser. Tek Rokas söta skulpturer har gett honom både erkännande och guldmedalj. Nu bygger han sin arbetsplats i socker.

Det har gått åt mycket socker på vägen från den nepalesiska byn utanför Pokhara där Tek Roka är född, till Radisson Blu Waterfront hotel i centrala Stockholm, där han nu arbetar.

Sockret har använts konstnärligt till tårtor, efterrätter, dekorationer, skulpturer –

i hotellköket i Stockholm står skira blommor på hyllan ovanför en av bänkarna. Här står också ett påbörjat träd med klättrande iguanaödlor. De senare dock gjorda i marsipan för omväxlings skull. I ett utrymme utanför köket står en modell av hotellet och väntar på en glasmonter, så att den kan ställas ut i lobbyn. Hotellet är en spektakulär byggnad i verkligheten och inte blir den mindre spektakulär i renaste socker.

-Jag har jobbat med den några timmar då och då. Tillsammans har det blivit 240 timmar, berättar Tek Roka.

Sockerhotellet är stort och mäktigt, men dock inte lika stor som Dubais internationella flygplats, som Roka gjorde till schejken där. Den var värd sin vikt i socker. 150 kg vägde den och schejken fick betala ungefär motsvarande 190 000 svenska kronor för den. Men Roka fick inget av det, mer än sin vanliga lön från hotellet han då jobbade på.

Dubai är en av de platser där Roka har levt och lärt. Abu Dhabi och Dubrovnik är andra. Men det började i Nepal, där han under studietiden samtidigt arbetade på det fyrstjärniga hotellet Shangri-La.

Han fick prova på alla avdelningar, alltifrån receptionen till housekeeping, men ganska snart stod det klart att det var efterrätter som var Rokas grej.

Och på den vägen är det, skulle man förenklat kunna säga.

Tek Roka vill lära sig nya saker och det har han fått göra.

-I Dubai arbetade många olika nationaliteter. Jag fick nya chefer hela tiden och jag lärde mig saker från dem alla. Det bästa sättet att lära sig är att arbeta med många olika människor. Hela livet är som en skola, säger han.

Det var stora och lyxiga hotell han arbetade på. En middagsbuffé för tusen personer kunde det vara. Och lika många anställda. Inspirerande och krävande på samma gång. Han beskriver en karriärväg med många fler steg än här i Sverige.

Oftast arbetade Roka med desserter. Han fick mycket beröm för sina kreationer och den feedbacken drev honom vidare. Han arbetade mer, hårdare, räknade inte timmarna när han jobbade med sin ätbara konst.

Och där, i Mellanöstern, finns också årliga kulinariska tävlingar där proffs från hela världen deltar. Tek Roka har fått flera pris, bland annat guldmedalj för bästa sockerskulptur.

-Jag har lärt upp många av mina medarbetare också. Jag har inspirerat dem. De har också fått medaljer i tävlingar och det är jag stolt över, berättar han.

Via ett Radissonhotell i Dubrovnik kom han till Stockholm när Radisson Blu Waterfront hotel skulle öppna precis ovanför centralstationen. Nu vill han gå vidare i karriären och lära sig allt i ett kök, inte bara desserter. Han inspirerar sina arbetskamrater till konstnärliga efterrätter, men det finns inte så mycket tid för att lära ut hur man gör skulpturer.

-Det är inte så lätt att lära sig och det tar lång tid. Och här i Sverige är arbetskraftskostnader högre. Tid är pengar. I Mellanöstern kunde det vara nästan tio gånger så många anställda på hotellet.

Även om hotell- och restaurangyrken är relativt lågavlönade i Sverige, så är löneskillnaderna betydligt större i länder där Roka jobbat. Han själv som chef har tjänat mer – andra betydligt mindre.

Roka kom till Sverige i våras med fru och två barn och de trivs.

-Jag fick höra talas om de stela svenskarna som inte pratar så mycket, men det är inte så. De är vänliga, de pratar, så det är inga problem, säger han – än så länge på engelska.

Han har börjat på sfi, men när det gäller språket så vinner barnen över honom.

Hur länge de blir kvar i Sverige har han ingen aning om.

-Det finns många möjligheter om du visar att du kan. Jag tror att vi alltid kommer att flytta på oss. Men kanske blir vi kvar här fem år, tio år… jag vet inte. Jag trivs på mitt jobb. Familjen trivs här, vi gillar naturen. I Mellanöstern är det mer konstgjort. Men vi kommer inte tillbaka till Nepal, vi har varit borta för länge.

En sak är dock säker – var han än befinner sig kommer Tek Roka alltid att vara konstnär.

-Man äter först med ögonen. Smaken kommer sedan, säger han.

faktaruta

-Sockerskulpturer görs av florsocker och gelatin som blandas till en deg som sedan kan formas på olika sätt.

Ståltråd kan användas för att staga upp t ex blommor. En byggnad görs på liknande sätt som ett pepparkakshus, där man fogar ihop olika delar.

– Konstformen är utbredd i Mellanöstern, i Asien, men också i t ex Frankrike, säger Tek Roka.

—–

Namn: Tek Roka

Yrke: Souschef och sockerskulptör

Ålder: 32

Familj: Fru, nioårig dotter, tvåårig son

Bor: i radhus i Vällingby

——

Har jobbat i Nepal, Dubai, Abu Dhabi, Dubrovnik och Stockholm.

Priser: guldmedalj för en sockerskulptur i Emirates International Salon Culinaire competition. Silver för desserttallrikar och brons för bröllopstårta i samma tävling.

Motto: Man äter först med ögonen.

Och: Hela livet är en skola.

(publicerad i Hotellrevyn)

 

Kommentera