Perspektiv

Hösttrött, novemberregn… snart ligger blötlöv på spåren och hindrar tågen från att komma fram. Eller snöeländet. Vi bara väntar. På morgonen i vargtimmen ligger jag vaken, drömmer om det jag inte vill och somnar inte om. Ligger i gryningen och räknar om tiden, livet. Tillvaron har varit ljusare…

Men det gäller att ha perspektiv.

Pratar med kompisen som blev liggande på golvet efter kraftigt diskbråck. Mobiltelefonen låg i fickan, men den låg hon på, så den kom hon inte åt. Det gick inte att röra sig alls. Till slut kom hjälpen, och ambulanskillarna var i alla fall snygga. Det gäller att ha perspektiv.

Hon bor trots allt inte i Pakistan. Dit skulle hon aldrig ha råd att fara.

Just nu kan vi ta spjärn mot Pakistan. För ett tag sen var det Haiti. Vi är här, de är där.

Perspektiv, som sagt.

Kompisen har inte bara ryggproblem, nej, hon är ganska ofrisk kan man säga. Och tolv hyrläkare har hon träffat på vårdcentralen de senaste tre åren. Hon har pratat om sin mage, sin rygg, sina ögon, sin värkande kropp, men sorkfeber har hon i alla fall inte haft, vad hon vet.

Hon vet ganska mycket, men hon vet inte alltid vad de utländska läkarna förstått av hennes krämpor. Därför begärde hon ut sin journal.

Det var en dyster läsning.

I den stod det att hon haft sorkfeber. Varit inlagd på sjukhus i sex veckor med dialys.

Lite råttfobi möjligen, men sorkfeber… nä…

Inte heller har hon bytt hjärtklaff, vilket också stod i journalen.

I jämförelse med hjärtoperation och sex veckors dialys så är ju hennes verkliga hälsoproblem inget att komma med.

Perspektiv, som sagt.

Själv skaffade jag mig en ljusare syn på tillvaron häromdagen när jag besökte ett krematorium. Där hamnar vi nästan alla med tiden.

Då är det slutklagat.

Här, i tillvaron f k (före krematoriet) kan vi klaga på pendeltågseländet och jobbtramset, vi kan lida av hösttrötthet och vinterkräksjuka. Vi kan brinna för något, förhoppningsvis, men inte brinna upp. Vi har ännu inte slutat som någon sorts kattsand. Inte än.

Det gäller att ha perspektiv.

Jag säger bara Pakistan, hjärtoperation, kattsand.

Perspektiv

Då har jag i alla fall det sagt.

 

Kommentera