Samhällskomplott

Det går åt en massa tid här vid datorn. Skulle beställa tågbiljett häromdagen. Logga in (man har väl Priokort och får gratis kaffe), välja billigaste biljetten, knappa vidare, fylla i mejladress, mobilnummer och betala med internetbanken. Tekniskt fel, tyvärr. Jag går och lägger mig utan biljett.

En annan dag ska jag följa alla brevuppmaningar att välja pensionsplacering på nytt för att få lägre avgifter. Jag knåpar och knappar, men lyckas varken få e-legitimation eller valet utfört. Undrar varför ingen kan göra detta åt mig, någon som vet nåt om pensioner och avgifter? Och e-legitimationer och Java-script.

Även på Konsum ska jag sköta jobbet själv numera. Läsa streckkoder, hitta rätt skärmgrönsak, stoppa in rabattkupongen på rätt ställe; svettas lite extra när det blir fel och apparaten tjatar på mig.

De åtta procenten arbetslösa har väl i alla fall tid till allt detta? Annars får man springa på i ekorrhjulet både på jobbet och hemma. Eller springa har man kanske inte tid med (trots att man borde), snarare handlar det om att trycka på knappar (och det gäller att ha ett tangentbord du inte får ont i handlederna av, och en dator som inte gör dig galen, och ett virusskydd som fungerar – ja, en hel it-lösning som fungerar helt enkelt).

Jag har länge misstänkt en samhällskomplott; vi ska springa (eller knappa då) så fort att vi inte tänker så mycket. Vi ska välja, knappa in, fixa och trixa. Skriva in siffror här, pin-koder där, OCN-nummer, kontrollkod och plusgiro. Välja och välja bort, inte bli lurad. Det är ett heltidsjobb att sköta sitt eget liv.

Men varför klaga? Jag har ju så många fler möjligheter än förr; jag kan välja plats i biosalongen, jag kan logga in på bibliotekets hemsida, kolla lånen, reservera en bok. Jag kan boka det där hotellet i Köpenhamn, huset i Italien, den billigaste resan dit. Jag kan logga in på banken, ha full koll på utgifterna, trycka på en liten knapp och bums kommer allt jag betalat för telefonen det senaste året.

Men… tekniska problem som dyker upp när du knappat dig trött för en biljett. Kanske är ROT-avdrag för IT-hjälp en lösning? Kanske är det dags att anställa en IT-portvakt i området?

Arbetsdelning var kanske ingen dum tanke?

Publicerad i Finansvärlden

Kommentera